Valutaváltó kalkulátor - Aktuális magyar banki valuta árfolyam adatokvalutabank az árfolyam kalkulátor
  • eurót ELADOK
  • vagy
  • eurót VESZEK
  • vagy

DeFi: Hogyan szolgálhat ki új tömegeket? 2021-08-31

DeFi: Hogyan szolgálhat ki új tömegeket?

Elképzelhetetlennek tűnik, hogy technológia nélkül a bankok vagy akár mi magunk pénzügyeket intézhessünk. Az internet és az IT megoldások szervesen összeforrtak a pénzmozgások lebonyolításával. Ennek előnyeit a felhasználók is látják nap mint nap, elég ha csak arra gondolunk, hogy netbank alkalmazásokkal pillanatokon belül lebonyolíthatunk mindennapi tranzakciókat. Van azonban egy csomó alkalmazhatóság, amelyben még mindig lomha behemótnak tűnik a hagyományos pénzügyeket fenntartó pénzintézeti hálózat. Erre nyújt megoldást a DeFi, azaz a decentralizált pénzügy.

Régi vs. új: miért jó a felhasználóknak a DeFi?

Szögezzük le, hogy a pénzintézetekkel való ügyintézés az elmúlt évek fintech forradalmának, illetve az EU-s szabályozásoknak köszönhetően egy felhasználóbarátabb irányba mozdult el. Nyugaton jobban bevett módszer, hogy applikációkkal a bankok segítenek a megtakarítás napi szintű fenntarthatóságában, vagy ismerősök közti villámgyors és pofonegyszerű tranzakciók lebonyolításában.

De ugyanezt a felhasználók is meg tudják valósítani egymás közt anélkül, hogy egy bank bábáskodna a pénzügyi döntéseik felett – köszönhetően a decentralizált pénzügynek. A decentralizált pénzügy – konyhanyelven fogalmazva – kiveszi a közvetítőt, a bankokat és egyéb pénzintézeteket a pénzügyi áramlásból, ezzel időt és pénzt megtakarítva a felhasználóknak, akik kézbe vehetik az irányítást. Mindezenfelül nincs szükség hosszadalmas regisztrációs folyamatra, nem kell egy bankban több tucat papírt aláírni, hiszen elég néhány kattintás és máris igénybe vehetőek a DeFi ügymenetek. A decentralizált pénzügyi ökoszisztémában akár te is hitelező lehetsz pillanatok alatt, hiszen akár kripto ATM-mel vásárolt eszközeid is kölcsönadhatod. Így vagyonod a kamatoknak köszönhetően még tovább gyarapszik.

A DeFi négy lépcsőfoka

A decentralizált pénzügy erejét maga a technológia adja. A blokklánc programozhatósága lehetővé teszi, hogy a felhasználók egymás között, peer-to-peer megállapodásokat kössenek anélkül, hogy bárki másnak jóvá kellene hagynia. Hiszen a megállapodás szabályrendszere már a blokklánc programkódjában szerepel, ezért a közvetítő szerepe értelmetlenné válik.

Így a DeFi nyílt terepet biztosít, hogy a hitelezők a hitelfelvevőkre találjanak, vagy akár egymás közt váltsanak kriptoeszközöket. A DeFi tehát a felhasználókra bízza, hogy döntéseiket meghozzák azon a keretrendszeren belül, amit a programkód biztosít. Ráadásul a blokkláncot nem lehet feltörni, így a szabályai nem játszhatóak ki senki számára sem. Ez adja a felhasználóknak a biztonságot arra az esetre, ha a másik fél nem teljesíti az ügylet feltételeit.

Az ilyen peer-to-peer egyezségeket az okosszerződések, azaz a smart contractek teszik lehetővé. Ezeket a szerződéseket kötik meg a felhasználók egy-egy tranzakció elfogadásával, és a blokklánc szabályrendszerei, illetve az érintett felhasználók igényei alapján állnak össze a feltételek.

A DeFi négy lépcsőfoka

Ahhoz, hogy ez fenntartható legyen, a DeFi négy összetevőből kell, hogy felépüljön. Ezek pedig az alábbiak:

  • Egyezség réteg: Röviden összefoglalva ez az a réteg, ahol a blokklánc, és az ahhoz tartozó kriptoeszköz található. A többi réteg erre a szintre épül rá. Egy példa: az ether (ETH) az Ethereum egyezségi rétegéhez tartozó natív kriptoeszköz. Tehát az Ethereumon keresztül férhetnek hozzá az egyes etherekhez a felhasználók.
  • Protokoll réteg: A második szint a szoftver szabályrendszerét alkotja. Ez azoknak az irányelveknek az összessége, amely alapján a felhasználók kihasználhatják a DeFi adta lehetőségeket, tehát megállapodásokat köthetnek egymással. Ez azért fontos, hogy egységes feltételek és szabályok mellett vehessék igénybe a felhasználók, kriptotőzsdétől függetlenül a decentralizált pénzügyi szolgáltatásokat. Röviden fogalmazva ez az a réteg, amely meghatározza, az Egyezség réteget hogyan érhetik el a felhasználók.
  • Alkalmazás réteg: A következő eleme a decentralizált pénzügynek az, amivel közvetlenül kapcsolatba lép a felhasználó. Ezek azok a felületek, ahol a Protokoll réteg szabályrendszereinek megfelelően hozzáférnek az Egyezség réteghez. Az Alkalmazás réteg azoknak az alkalmazásoknak a sokasága, ahol a felhasználók megvalósíthatják peer-to-peer pénzügyi tranzakcióikat.
  • Összegző réteg: A végső összetevője a DeFi-nak, amely a valóságban bonyolult pénzügyi mozgásokat egyszerűsít le különböző eszközök, coinok között. A hagyományos pénzügyi rendszernek ezeket hatalmas papírmunkával sikerülne kézben tartania, viszont a technológia lehetővé teszi, hogy a felhasználók egyszerűen intézzék ügyeiket.

Összegzés

A decentralizált pénzügy rohamosan növekvő üzletág, amely a felhasználók közötti kapcsolatot egyszerűsíti le, valamint az ügyintézést gyorsítja fel a technika nyújtotta lehetőségekkel. A DeFi szabályrendszerei nem játszhatóak ki a felhasználók között, viszont pillanatok alatt hozzáférhetőek bárki számára.

Írásunk nem minősül pénzügyi tanácsadásnak, az abban szereplő információkért nem vállalunk felelősséget. A kriptoeszközökkel való kereskedés kockázatos befektetés az extrém volatilitás miatt.

A valutabank.hu Google Analytics sütiket használ. További információt itt olvashat róluk!